Pages Navigation Menu

Urheilun suoratoisto

Mitä urheilun suoratoisto tarkoittaa?

Monet urheilun ystävät ovat varmasti kuulleet sanan ”urheilun suoratoisto”, mutta mitä sillä käytännössä tarkoitetaan? Tutkitaanpa hieman asiaa.

Suoratoistosta käytetään yleisesti myös nimeä striimaus, joka perustuu englanninkieliseen sanaan streaming. Suomalaisittain striimaus on siis internetissä tapahtuvaa verkkosisältöjen sisältöpalveluiden tiedonsiirto- eli lataamistapaa. Käytännössä siis palveluntarjoajan tuottama tiedoston multimediasisältö esitetään tilaajalle samalla, kun palvelua käyttävän henkilön tiedonsiirron tilauspyyntö vastaanotetaan tilauksen vastaanottajalta. Mediatoiston kuluessa tiedoston lataus käynnistyy aina tietyn taustasovelluksen avulla samanaikaisesti aineiston esittämisen kanssa loppukäyttäjän tietokoneella.

Latauskatkoja, eli häiriöitä ei juuri esiinny, mutta mahdollisen katkon sattuessa latauksen sisältämä informaatiotoisto keskeytyy aina siihen kohtaan, johon asti tiedostoa on ehditty lataamaan. Suoratoistomateriaali luodaan joko reaaliaikaisesti web-kameran avulla tai se voi olla parhaillaan käynnissä olevasta urheilutapahtumasta välitettävä striimaus.

Suoratoistomateriaalia voidaan välittää myös valmiin tiedoston avulla. Suoratoistoa ei voi siis nopeudeltaan verrata perinteiseen tiedoston osasiirtämiseen, jossa tiedoston pitää olla kokonaan käyttäjällä ennen kuin sitä voidaan tarkastella. Suoratoiston avulla mediasoitin toistaa tiedostoa samaan tahtiin sen siirtyessä kyseisen verkon yli, sillä toisto alkaa normaalisti jo muutamien sekuntien jälkeen.

Suoratoisto on huikea edistysaskel

Käyttäjän ei enää tarvitse imuroida äänentoistoa tai videota erikseen eikä toistaa sitä sen jälkeen tietokoneellaan. Striimausten tallentaminen omalle tietokoneelle estetään tavallisesti kuitenkin tekijänoikeussyistä.

  • Youtube tarjoaa monia vaihtoehtoja

Erilaiset tapahtumat suoratoistetaan yleensä esimerkiksi Facebook- tai Youtube-kanavaan. Striimaaminen esimerkiksi Youtube-alustalle on erittäin monikäyttöinen ja suosittu vaihtoehto. YouTube-alustalta esimerkiksi suosittuja urheilu- tai musiikkitapahtumia voidaan seurata suorana ja seuraaminen on verkon käyttäjälle avointa. YouTube tarjoaa myös mahdollisuuden näkyvyyden rajaamiseen siten, että livenä seurattavaa tapahtumaa voivat katsoa vain kirjautuneet käyttäjät tai suoratoiston verkko-osoitteen tietävät.

YouTube-tallenteen voi halutessaan upottaa myös omalle sivustolleen, eli suoratoisto muuntuu tallenteeksi, jota voi katsella myös jälkeen päin. Rekisteröityminen YouTube-kanavalle antaa käyttäjälle mahdollisuuden myös videokokoelmien katselemiseen ja tallenteiden laadukkaaseen jälkikäsittelyyn. Youtube ja Teosto ovat lisäksi tehneet keskenään sopimuksen, jossa suoratoiston välityksellä tulevat musiikkia koskevat tekijänoikeusmaksut ovat käyttäjälle ilmaisia. Youtube on tällä hetkellä suosituin suoratoistokanava, mutta Facebook-striimaus ja maksuton Vimeo ovat myös aina käytettävissä. Erilaisia tapahtumia ja tilaisuuksia voi katsoa myös vuorovaikutteisena Skypen, Google Hangouts -palvelun ja Zoomin avulla.