Pages Navigation Menu

Lasten liikuntasuositukset

Lapset liikkuvat luonnostaan

Lapset haluavat juosta, hyppiä, pomppia, kiipeillä, luistella ja hiihtää. Lapset rakastavat uimista ja pyöräilyä, eli kaikki edellä mainittu on mitä parhainta liikuntaa. Lapsista toinen on vilkkaampi ja toinen taas rauhallisempi, mutta jokainen lapsi haluaa liikkua. Alle kouluikäinen lapsi harrastaa päivittäin liikuntaa noin kolmisen tuntia. Lapset nauttivat liikunnan tuomista iloista ja halusta kokeilla omia kykyjään ja taitojaan.

Kouluikäinen lapsi liikkuu runsaasti. Koulu- ja opiskeluikäisenä lapsena pidetään 7–18 -vuotiasta lasta ja nuorta. Kyseisessä ikähaarukassa olevat lapset ja nuoret liikkuvat noin 1,5–2 tuntia päivää kohden. Liikunnan pitää olla suhteellisen reipasta, jolloin hengitys kiihtyy jonkin verran ja sydämen syke vastaavasti nousee hieman.

Liikunnalla on monia hyviä vaikutuksia, sydämen toiminta paranee ja lapsen luustosta tulee vahva ja kestävä. Lihaskunto, notkeus ja ketteryys paranee. Liikunnassa energiaa kuluu sopivasti ja keho erittää mielihyvähormoneja, eli endorfiineja. Kaiken ikäiset lapset ja nuoret oppivat luottamaan omiin kykyihinsä ja rentoutumaan erilaisissa tilanteissa. Liikuntaa harrastavat lapset hehkuvat tervettä väriä, punaisia poskia, hyvää mieltä, onnistumista ja naurua.

Rohkaise lasta ja nuorta liikkumaan

Lapsi liikkuu mielellään, mutta kaikki lapset ja nuoret eivät rakasta liikkumista. Anna lapsen löytää liikunnan ilo oman kehityksensä ja kasvunsa mukana. Lasta voi rohkaista ja hänen taitojaan voi kehua, lasta ei saa yksin silloin, kun hän tarvitsee kannustusta, apua ja turvaa. Ujo ja arka lapsi seuraa toisten lasten leikkejä ensin sivusta ja haluaa leikkeihin mukaan kun on ensin varma siitä, että hän osaa ja hänet hyväksytään toimintaan mukaan. Lasten liikunnassa monipuolisuus on aina parhautta. Uusien taitojen oppiminen, vanhojen hiominen ja itsensä ylittäminen kannustavat lasta ja nuorta terveellisiin elämäntapoihin myös aikuisena.

Lapsen elämä on liikkumista

  • Lapset ja nuoret liikkuvat päivittäin
  • Lapsi kävelee ja pyöräilee
  • Lapsi on mukava koululiikunnassa
  • Lapsi liikkuu välitunnilla
  • Lapsi pelaa tervapataa ja hyppii hyppynarua
  • Lapset ja nuoret rakastavat pallopelejä, kuten jalkapalloa, pesäpalloa

ja koripalloa

  • Pihatyöt kotona, leikit sisarusten kanssa ja retket yhdessä perheen kanssa ovat mitä parasta liikuntaa