Pages Navigation Menu

Ampumahiihto on Suomen suosituin urheilulaji

Suomalaiset ovat hiihtokansaa

Suomalaiset maasto- ja ampumahiihtäjät ovat aina keränneet kisapaikalle runsaasti yleisöä huolimatta siitä, käydäänkö kisa kotimaassa vai ulkomailla. Kaisa Mäkäräinen on ampumahiihdon valopilkku ja kuningatar, suomalaisten suosikki kautta aikojen.

Kaisa lopetti hienon uransa tutuissa kotimaisemissaan Kontiolahdella maaliskuussa 2020. Tunnettuja naisampumahiihtäjiä ovat myös ihanan pirteä Mari Eder (entinen Laukkanen), Suvi Minkkinen, Laura Toivonen, Erika Jänkä ja Venla Lehtonen. Miesampumahiihtäjistä tutuimmat ovat Jaakko Ranta, Tero Seppälä, Olli Hiidensalo ja Tuomas Grönman.

Lajin luonne

Ampumahiihto yhdistää taitavasti täydellisen mielenhallinnan, osaavan huipputeknologian ja ruudin hajun ilmassa. Ampumahiihtäjän jokainen lihas on treenattu huippuunsa ja mieli on tyhjennettävä ampumapaikalle saavuttaessa. Ampumahiihdossa kilpaillaan seuraavilla kilpailumatkoilla: normaalimatka, pikakilpailu, takaa-ajo, yhteislähtö, viesti, supersprintti, pariviesti, sekaviesti ja joukkuekilpailu.

Haastavat kilpailumuodot

Normaalimatka

Normaalimatkan pituus, miehet 20 km ja naiset 15 km. Normaalimatkaan kuuluu neljä ammuntaa, kilpailijat reitille aina 30 sekunnin välein.

Pikakilpailu

Pikakilpailu on naisilla 7,5 km ja miehillä 10 km. Kilpailijat reitille 30 sekunnin välein. Matkalla kaksi ammuntaa.

Takaa-ajo

Takaa-ajokilpailuun lähtee ensin pikamatkan voittaja, sitten toinen ja niin edelleen. Matkan pituus on naisilla 10 km ja miehillä 12,5 km. Yhteensä neljä ammuntaa.

Yhteislähtö

Yhteislähtö, naiset 12,5 km ja miehet 15 km. Yhteensä neljä ammuntaa.

Supersprintti

Supersprinttiin osallistuvat sekä miehet sarjassaan, että naiset sarjassaan. Hiihtomatka koostuu 0,8–1 km kilpailusta riippuen.

Viesti

Viestikilpailuun lähtevät joukkueet, joissa on neljä kilpailijaa. Ensimmäiset kilpailijat kaikista joukkueista lähtevät yhteislähtönä matkaan. Viestiosuus naisilla 6 km ja miehillä 7,5 km.

Sekaviesti

Sekaviestikilpailussa hiihtää joukkuetta kohden aina kaksi miestä ja kaksi naista. Sekaviestissä kaikkien matkaosuuksien pituus on miehillä 7,5 kilometriä ja naisilla 6 km.

Pariviesti

Pariviesti on suhteellisen uusi laji ampumahiihdossa, sillä pariviesti otettiin mukaan vuoden 2015 maailmancupissa, eli Nové Měston suositussa osakilpailussa. Jokaisella maalla on pariviesti-kilpailussa omat edustajansa. Pariviestissä omaa maataan edustaa tarkkaan valittu kaksihenkinen pariviesti joukkue, johon on valittu yksi mies- ja yksi naisurheilija. Kisassa hiihdetään aina kaksi samanmittaista osuutta.

Joukkuekilpailu

Ampumahiihdon joukkuekilpailu on ainut tähän asti globaalilla, kansainvälisellä tasolla pidetty, mutta kuitenkin jo myöhemmin lopetettu kilpailumuoto.